iloczyn logarytmów - rozwiąż równanie...i tyle
Nieuk: loga2(xy/2)=loga2(x) * loga2(y)
6 mar 22:35
Basia: rozwiązuję
6 mar 22:56
Basia:
x,y>0
log2(xy/2) = log2(xy) - log22 = log2x + log2y - 1
log2x + log2y -1 = log2x * log2y
log2x - log2x * log2y = 1 - log2y
log2x *(1 - log2y) = 1 - log2y
1. 1 - log2y =0
log2y = 1 = log22
y = 2
wówczas x może przyjmować dowolne wartości dodatnie
A1 = { (x,2): x>0 }
2. 1- log2y ≠ 0 ⇔ y≠2
log2x = 1 = log22
x = 2
A2 = { (2,y): y> 0 i y≠2 }
punkt (2,2) nie należy do A2 ale należy do A1
A1 = strona punktu (0,2) (na prawo od punktu) na prostej y=2
A2 = strona punktu (2,0) (w górę od punktu) na prostej x=2
suma tych stron prostych jest zb.rozwiązań
6 mar 23:05
Nieuk: tak jakby wielkie dzięki...zrozumiałem...nie mogłem dojść do jednej rzeczy ale już wiem.
Dzięki
6 mar 23:27