stożek
KASIA: Cześć.
Pomożecie ?
Oblicz wysokość stożka, jeżeli jego tworząca ma długość 20 cm, a pole powierzchni całkowitej
stożka wynosi 80 cm2.
no to mamy dane:
l=20 cm
Pc=80cm2
H=?
i czy to można np. najpierw obliczyć promień stożka z pola całkowitego a następnie z tw.
Pitagorasa wyliczyć wysokość?
11 wrz 20:43
pomagacz:
Pc = Ppodst + Pbok
Ppodst = πr2
Pbok = πrl
πr2 + 20πr = 80
obliczyć r, użyj π = 3.14 dopiero na końcu, przy wyniku dla H.
narysuj trójkąt prostokątny o przyprostokątnych r, H i przeciwprostokątnej l. policz
za pomocą pitagorasa i podaj wynik
11 wrz 20:48
req: żeby móc pitagorasem coś działać musisz znać "r"
korzystająć z danych mamy:
πr
2 + 20πr = 80
π(r
2+20r)=80
11 wrz 20:48
KASIA: `pomagacz` obliczyłam tak jak napisałeś, trzeba było z delty... i wyszło mi R1=−10−6√5 ,
R2=−10+6√5
11 wrz 20:56
pomagacz:
R
1 odpada bo jest ujemne, a długość jest zawsze dodatnia, bo jak narysujesz odcinek o długości
−5?

nasze r jest długości
−10 + 6√5, wracamy do końcówki mojego wytłumaczenia... czekamy na
wynik
11 wrz 21:08
KASIA: no i teraz podstawiając do Pitagorasa wychodzi mi H = 2√30
11 wrz 21:22
pomagacz:
czy wyszło Ci:
H
2 = 120 − 120
√5
12 wrz 09:35
Gustlik: Kasiu a czy pole nie ma być równe 80π cm2 Bo wtedy π się skróci i będzie równanie
kwadratowe o "ładnych" całkowitych wspólczynnikach.
12 wrz 10:20
ICSP: 120 − 120√5 < 0 − nie wyciągamy pierwiastków z ujemnych liczb rzeczywistych.
12 wrz 10:52
KASIA: `pomagacz`: nie, nie wyszło mi tyle ..
`Gustlik` nie to jest samo 80

to w końcu jak to ma być ?
12 wrz 14:50