wyznacznik
kook21: będzie ktos miły i wytłumaczy mi jak policzyc wyznacznik na takim przykladzie :
1 2 1
2 1 1
−1 −1 −3
z góry dzięki
11 wrz 20:43
ICSP: W = 7
11 wrz 20:45
kook21: a jakaś instrukcja ?
11 wrz 20:56
ICSP: reguła Sarrusa.
11 wrz 21:02
11 wrz 21:08
kook21: dzięki wielkie, a mógłbym jeszcze poprosic o to jak wyliczyc z tego rzad macierzy głownej ?
11 wrz 21:13
ICSP: tego jeszcze nie umiem:( Ja dopiero po liceum.
11 wrz 21:14
Basia:
jeżeli detA3x3≠0 ⇒ r(A)=3
inaczej: wszystkie wiersze i wszystkie kolumny są liniowo niezależne ⇒ r(A) = 3
11 wrz 21:17
kook21: wiec jezeli polecenie jest aby wyliczyc rozw ukladu rownan z :
x + 2y +z =1
2x + y + z = 1
−x −y −3x = 0
to wyznacznik mam juz = 7,
r(G) = 3 <− czy to jest det A o ktorym pisze Basia ?
a jakie jest r(U) w takim razie ?
11 wrz 21:26
Basia:
symbol det oznacza wyznacznik
12 wrz 00:16
pomagacz:
det → determinant z angielskiego
12 wrz 09:19
AS:
1 2 1
2 1 1 = 1*| 1 1 | − 2* | 2 1|| + 1*| 2 1| =
−1 −1 −3 | −1 −3| | −1 −3| | −1 −1|
1*(1*(−3) − 1*(−1)) − 2*(2*(−3) − 1*(−1)) + 1*(2*(−1) − (−1)*(1)) =
1*(−2) −2*(−5) + 1*(−1) = −2 + 10 − 1 = 7
12 wrz 12:00
kook21: ok do tego momentu rozumiem ale co z r(U) ?
12 wrz 21:16
gwiazda: Musisz policzyć Wyznacznik dla x dla y i z i potem będziesz mieć x, y z a rzędy są potrzebne
jak wyszedłby Ci wyznacznik 0.
12 wrz 21:22
kook21: no tak tez na początku liczyłem ale Wx= 3, Wy= 3 i Wz= −2 co nie pasuje do żadnego równania z
powyższego układu równań
12 wrz 22:07
gwiazda: bo dzielisz potem przez główny wyznacznik

i podstawiasz i sprawdzasz

x=
37 y=
37 z=
−27
13 wrz 08:39
AS: By wyliczyć x,należy kolumnę współczynników przy x zastąpić
kolumną wyrazów wolnych.Obliczyć jego wyznacznik Wx
i obliczyć x = Wx/W (W ≠ 0).Podobnie z y i z.
13 wrz 09:36
gwiazda: Przecież on tak zrobił , ale nie podzielił więc dobrze wyszło mu
13 wrz 09:57