trzeba policzyć wzorami skróconego mnożenia
eeee: (5x3+4x)2
11 wrz 20:41
ICSP: no widzisz nawet masz wskazówkę z tymi wzorami.
wzór : (a+b)2
11 wrz 20:42
eeee: na ale może mi to ktoś policzyć proszę słaby jestem z matmy
11 wrz 20:45
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
co jest a , co b ?
11 wrz 20:46
eeee: policzyc podłozyc pod wzór
11 wrz 20:48
ICSP: ? − oznacza pytanie
11 wrz 20:52
eeee: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 policzyć podłożyć pod wzór i podać wynik chce wiedzieć jak się to
liczy.
11 wrz 20:54
eeee: jest ktoś co to moze szybko policzyć
11 wrz 20:59
ICSP: Dobra. Jeszcze raz.
Czym w tym przykładzie będzie :
a ?
b ?
Zapisz.
11 wrz 21:01
eeee: =5x5+2(5x3x4x)+4x2=dalej nie wiem
11 wrz 21:07
ICSP: (5x3)2 = 52 * (x3)2 = 25 * x3*2 = 25x6.
W ten sposób popraw resztę.
11 wrz 21:08
eeee: to teraz to się pogubiłem
(5x3+4x)2=co dalej
11 wrz 21:19
ICSP: a= 5x3
b = 4x
(5x3 + 4x)2 = (5x3)2 + 40x4 + (4x)2 Podnieś te dwie liczby do kwadratu i koniec zadania.
11 wrz 21:21
eeee: to (4x)2=16x (5x3)2=?
11 wrz 21:29
ICSP: (4x)2 ≠ 16x
11 wrz 21:31
eeee: jaki wynik
11 wrz 21:33
eeee: dużo to ty mi nie pomogłeś ale dzięki
11 wrz 21:37
pomagacz:
eeee w jakiej szkole jesteś i na którym roku?
(a * b)2 = a2 * b2
(4 * x)2 = 42 * x2 = 16 * x2 = 16x2
(xa)b = xa * b = xab
(5x3)2 = 52 * x3 * 2 = 25 * x6 = 25x6
teraz rozumiesz?
12 wrz 09:24