matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Livia:
Rozwiąż równanie : tg 110
o
* tg 200
o
− 2cos 2x = 0
11 wrz 20:38
Basia:
tg110 = tg(90+20) = −ctg20 tg200 = tg(180+20) = tg20 −ctg20*tg20 − 2cos2x =0 −1 − 2cos2x=0 −2cos2x = 1
1
cos2x = −
2
teraz spróbuj sama dokończyć
11 wrz 21:14