trygonometria
Pepsi2092: Witam wszystkich. Mam takie małe pytanie

Czy ma ktos dostęp do książki Andrzeja Kiełbasy
poziom podstawowy cześć I ? Bo interesuje mnie zadanie numer1132 z trygonometrii
11 wrz 20:27
Jack:
przepisz je...
11 wrz 20:48
Pepsi2092:

AC65
√2fa45
11 wrz 20:59
Jack:
polecenie jeszcze by się przydało
11 wrz 21:00
Pepsi2092: Dopiero zaczynam tutaj wiec sorry z góry za rysunek

Tam gdzie |AC|=5
√2 i polecenie brzmi:
Korzystając z danych podanych na rysunku, oblicz sinus kąta alfa.
11 wrz 21:00
req: twierdzenie cosinusów zastosuj , wylicz cosinus i potem z jedyneczki trygonometrycznej
policzysz sinus tego kąta
11 wrz 21:04
ICSP: ale po co twierdzenie cosinusów

Pytają o sinusa więc najlepiej Twierdzeniem sinusów.
11 wrz 21:06
Pepsi2092: Wiem req, ale robię sobie powtórke z podstawy a na podstawie nie ma wymaganej znajomosci
twierdzenia sinusów i cosinusów dlatego mnie to zdziwiło i dodałem to zadanie żebyście mnie
oświecili jak się gdzieś pomyliłem albo aby się utwierdzić w tym, że jednak porwali się z
motyką na księżyc skoro w podstawę takie coś wrzucili
11 wrz 21:07
Jack:
z tw. cosinusów może być niepotrzebnie ciężko, bo brakuje długości jednego boku. Łatwiej z tw.
sinusów − od razu wyjdzie.
11 wrz 21:07
Pepsi2092: Na poziomie podstawowym wszystko z trygonometri opiera sie na trójkącie prostokatnym

Ale w
sumie dzieki wielkie chłopaki, napewno jeszcze bedę Was nekał bo rozpoczynam ostre
przygotowania do matury rozszerzonej z matmy

pzdr
11 wrz 21:08
req: oczywiście ze łatwiej bedzie jeszcze tak jak ICSP mówi
11 wrz 21:09
Pepsi2092: a w odpowiedziech im odziwo wyszło sinα=610 Także musieli się coś walnać.
11 wrz 21:12
Jack:
dobrze im wyszło
11 wrz 21:13
ICSP:

|CD| = 3
√2
| | |CD| | | 3√2 | | 3 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | |AC| | | 5√2 | | 5 | |
Wystarczy napisać że jesteś na podstawie.
11 wrz 21:13
Bogdan:
11 wrz 21:13
11 wrz 21:17
ICSP: Bogdanie dzisiaj chyba nie jest twój dzień:((
11 wrz 21:17
Bogdan:
bo oglądam film
11 wrz 21:18
Pepsi2092: Znaczy się w nagłówku napisałem że chodzi o książkę Andrzeja Kiełbasy poziom podstawowy, bo
aktualnie robię sobie zadania z tego. Ale dzięki za pomoc.
11 wrz 21:19