faunkcja kwadratowa
katarzynkaaaaaa: wykres funkcji y=x2+c przedstawiają pewną rodzinę parabol. naszkicuj kilka z nich. Wyznacz
współczynik c tak aby:
b) wykres przechodził przez pkt (2;2)
c) miejscami zerowymi funkcji były liczby −2 i 2
11 wrz 20:23
ICSP: a) narysujesz sama
b)P(2;2) każdy punkt to P(x;y) czyli x=2 oraz y = 2. Podstaw i oblicz c . Tylko to z funkcji a
nie podpunkt c
c) funkcja w postaci kanonicznej to : y = (x−2)(x+2) . Masz wzór skróconego mnożenia. Wiesz co
robić.
11 wrz 20:25
req: b). za x oraz y podstaw 2 ,w ten sposób wyliczysz "c"
c).postać czynnikowa y=a(x−2)(x+2) , podstaw teraz za "x" −2 lub 2 , za "y" 0 i wyliczysz "a"
11 wrz 20:27
ICSP: reg a jest podane w treści zadania, a współrzędne punktu sa do podpunktu b a nie do c
Podzdrawiam
11 wrz 20:32