.
Marta: mam do rozwiązania układ równań :
(1−a)
2+(3−b)
2= r
2
(5−a)
2+(1−b)
2= r
2
(4−a)
2+(4−b)
2= r
2
nie wiedziałam jak zrobić taką długą klamerkę po lewej stronie. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ
nigdy nie obliczałam takiego potrójnego układu równań i nie wiem jak to ruszyć.. za pomoc i
objaśnienia z góry dziękuję!
11 wrz 20:01
req: podaj treść zadania , bo zapewne można w prostszy sposób to zadanie zrobic
11 wrz 20:05
Marta: polecenie to po prostu rozwiązać ten układ równań

nic więcej
11 wrz 20:10
Bogdan:
| ⎧ | 1−2a+a2+9−6b+b2=25−10a+a2+1−2b+b2 | |
| ⎩ | 1−2a+a2+9−6b+b2=16−8a+a2+16−8b+b2 |
|
| ⎧ | 8a − 4b = 16 /:4 | |
| ⎩ | 6a + 2b = 22 /:2 |
|
11 wrz 20:18
ICSP: najpierw doprowadzamy do następującej postaci:
(1−a)2 +(3−b)2 = (5−a)2 + (1−b)2
(4−a)2 + (4−b)2 = (1−a)2 + (3−b)2
pierwsze równanie:
1 − 2a + a2 + 9 − 6b + b2 = 25 −10a + a2 + 1 − 2b + b2
−2a −6b + 10 = 26 −10a − 2b
8a −4b = 16
2a − b = 4
drugie równanie:
16 − 8a + a2 + 16 −8b + b2 = 1 − 2a + a2 + 9 − 6b + b2
−8a − 8b + 32 = −2a − 6b + 10
−6a −2b = −22
3a + b = 11
otrzymujemy zatem układ równań:
3a + b = 11
2a − b = 4
W = −5
Wa = −15
Wb = −10
a = 3
b = 2
4 + 1 = r2 ⇔ r = √5
11 wrz 20:19
ICSP: Bogdan nie podzieliłeś 22 przez 2
11 wrz 20:19
Bogdan:
Dzięki
ICSP, przeoczyłem.
Poprawiam:
11 wrz 20:22
ICSP: więc równanie okręgu którego szukasz to :
(x−3)
2 + (y−2)
2 = 5
Pozdrawiam
11 wrz 20:23
Marta: mam tylko pytanie co do pierwszej części rozwiązania ICSP,
dlaczego można przyrównać te dwa równania ze sobą? skąd wiadomo, że są sobie równe? i skąd
wiadomo, które z którymi przyrównać?
11 wrz 20:25
ICSP: czy r2 = r2 ?
11 wrz 20:26
Marta: nie wiem czy to ja źle widzę, ale jak na moje oko to napisałeś dokładnie to samo co wcześniej
11 wrz 20:26
Marta: tak.. bo przeciez w każdym rownaniu r może być inne, więc dlaczego przyrównujesz?
11 wrz 20:27
req: "r" to jest "r" , tak samo 2 jest 2 , 4 jest 4 , 5 jest 5 itd...
11 wrz 20:29
Marta: ok, ale Ty, ICSP, przyrównałeś 1 z 2 i później 3 z 1 , w takim razie wyjdzie na to samo jeśli
bym wyliczała 1 z 2 i 3 z 2?
11 wrz 20:30
ICSP: a niby jak rozwiążesz układ równań:
x2 = y2
x2 + 5y = 3 ?
11 wrz 20:30
ICSP: to nie ma różnicy które porównasz z którym. Tylko nie porównuj dwa razy tych samych.
11 wrz 20:31
Marta: to będzie po prostu x
2+ 5x
2= 3 , tak? ok, rozumiem

dzięki wielkie

i ten sposób byłby
uznany normalnie na maturze? : )
11 wrz 20:37
ICSP: wszystko co jest logiczne jest uznawane na maturze.
x2 = y2
x2 + 5y = 3
wstawiam y2 w miejsce x2 do drugiego ównania
y2 + 5y −3 = 0
i dalej z delty ale to już proste.
11 wrz 20:40