matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
karina:
x
∫
√
6−x
11 wrz 19:58
karina:
pierwiastek tyczy się całej funkcji. bardzo proszę o szybką pomoc
11 wrz 19:59
ZKS:
√
x
12t
= t dt =
√
6 − x
(t
2
+ 1)
12t
2
t
2
+ 1 − 1
∫
dt = 12 * ∫
dt =
(t
2
+ 1)
2
(t
2
+ 1)
2
1
1
= 12 * (∫
dt − ∫
)dt =
t
2
+ 1
(t
2
+ 1)
2
t
1
= 12(arctgt −
−
arctgt) + C =
2(t
2
+ 1)
2
6t
6arctgt −
t
2
+ 1
12 wrz 01:19