opisowe
Całka: nietypowe zadanie. Proszę o pomoc. Muszę wypisać związki między pochodnymi
np. v(t) = s'(t)
6 mar 21:30
Basia:
przyspieszenie jest (o ile pamietam) drugą pochodną drogi po czasie;
ciśnienie gazu jest chyba pochodną jego objetości (po czasie, gdy zwiekszamy lub
zmniejszamy objętość)
z natężeniem i oporem pradu też coś chyba jest, ale już nie pamiętam
tu fizyk potrzebny
6 mar 21:35
Jakub: a = v'(t) - przyspieszenie to pochodna prędkości po czasie
i = q'(t) - natężenie prądu to pochodna ładunku po czasie
F = p'(t) - siła to pochodna pędu po czasie ( II zasada dynamiki)
E = -Φ'(t) - siła elektromotoryczna to pochodna strumienia pola magnetycznego po
czasie
u=dω/dk - prędkość grupowa fali to pochodna częstości kołowej po liczbie falowej
trochę tego jest
6 mar 22:32
Całka: a jest to może spisane na jakiejś stronie internetowej ?
potrzebuję się dowiedzieć czy moment siły to pochodna momentu pędu ?
6 mar 22:58
Jakub: Zgadza się. Moment siły to pochodna momentu pędu, tak samo jak siła to pochodna pędu.
Niestety żadnej strony, gdzie to wszystko jest spisane nie znam.
6 mar 23:33