Obwód rombu jest równy 20, a suma dlugości jego przekątnych wynosi 12.Oblicz pol
arti: Obwód rombu jest równy 20, a suma długości jego przekątnych wynosi 12.Oblicz pole i wysokość
tego rombu.
11 wrz 19:00
krystek: Znasz obw to znasz bok.
A potem policz jego długośc korzystając z tego,że przekątne przecinaja sie pod kątem90 st.
11 wrz 19:05
krystek: Miało być'potem dług. przekątnych korzystając z tego,"
11 wrz 19:07
Bogdan:

4a = 20 ⇒ a = 5, x
2 + y
2 = 25,
| | 1 | |
Pole rombu P = |
| *2x*2y = 2xy |
| | 2 | |
2x + 2y = 12 ⇒ x + y = 6 /
2 ⇒ x
2 + 2xy + y
2 = 36 ⇒ 25 + P = 36 ⇒ P = 11
11 wrz 19:12
arti: dzięki
11 wrz 19:14
Buzia: dlaczego tam jest x2 + 2xy + y2 = 36 z czego to wynika bo nie moge zrozumieć ?
19 maj 19:55
Eta:
x+y=6 /2 podniesione obustronnie do kwadratu
(x+y)2= 62 ⇒ x2+2xy+y2=36
19 maj 19:58
Buzia: Bo ja w tym zadaniu chciałam zrobić taki układ równań
| ⎧ | x2+y2 = 25 | |
| ⎩ | 2x + 2y = 12 |
|
| | ef | |
i potem obliczyc Pole rombu ze wzoru na przekątne |
| no bo e = 2x a f=2y |
| | 2 | |
ale nie wiem czemu wychodzi mi potem dziwna delta i wszystko jest zle
19 maj 20:30
Eta:
y= 6−x
x
2+(6−x)62= 25
2x
2−12x+11=0
Licz dalej i będzie ok

Δ=56
√Δ= 2
√14
| | 12+2√14 | | 1 | | 1 | |
x= |
| = 3+ |
| √14 to y= 3− |
| √14 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
2x= 6+
√14 i 2y= 6−
√14
| | (6+√14)(6−√14) | | 36−14 | |
P= |
| = |
| = 11 i jest ten sam wynik |
| | 2 | | 2 | |
ale więcej rachunków niż u
Bogdana
19 maj 20:52
Eta:
Poprawka zapisu w drugiej linijce :
x2+(6−x)2=25
19 maj 20:55
Buzia: Dziekuje ! Zawsze jak mi wychodzi dziwna delta to uważam ze jest wszystko zle
19 maj 21:08
Eta:
19 maj 21:08
Maadzia: Jak obliczyc w tym zadaniu wysokosc rombu ?
20 maj 14:54
Eta:
P=a*h ⇒ 5h=11 ⇒ h=...........
20 maj 14:55
hhg: α←∫∊∞Δπγ⇒∑∊≠≈
10 lut 10:50
lukaszp: p⇒a.h⇒5h⇒11⇒5
10 lut 10:51