Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a_n
Paweł: | | (√n − 1) (√n + 1) | |
an= |
|
|
| | (2√n+3)2 | |
Witam, zawiesiłem się na tym przykładzie, wymnażam licznik, ale w mianowniku nie chce mi coś
wyjść, prosiłbym o pomoc.
11 wrz 19:00
11 wrz 19:05
Paweł: Wiem że taki będzie wynik, chodzi mi bardziej o to jak ten przykład można rozwiązać.
11 wrz 19:07
ZKS:
| n − 1 | | | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 4n + 12√n + 9 | | | | 4 | |
11 wrz 19:07
oko:
11 wrz 19:08
Paweł: aa ok dziekuje, zrobilem blad ze nie dalem przy 12, √n w mianowniku, tylko obok... Dzieki
11 wrz 19:09
ZKS:
Et... yy to znaczy
oko
11 wrz 19:12