Ciąg geometryczny POMOCY!!!!!!!!
sizas:
a
2=1
a
4=9
Rozwiąż dwoma sposobami



Prosze o dokładne rozpisanie
z góry dzięki
11 wrz 18:32
ZKS:
q
2 = 9
q = 3 ⋁ q = −3
11 wrz 18:37
ZKS:
Tylko niestety jak zawsze nie ma polecenia i nie wiadomo co liczyć. Może a1 , q lub an?
11 wrz 18:38
sizas: mam podane a2 i a4 i mam znależc pozostałe a1,a3, a5
11 wrz 18:40
sizas: i zrobic to na 2 sposoby
11 wrz 18:41
sizas: acha i pózniej an też policzyć
11 wrz 18:42
ZKS:
Ale jak sam/a widzisz to są dwa ciągi dla q = 3 lub q = −3. Masz więcej treści podane w zadaniu
jakie warunki ma spełniać q?
11 wrz 18:43
sizas: tak właśnie wiem i pierwszym sposobem rozwiazałam te dwa ciągi bo tak kazał nauczyciel
1xq2=9
q2=9
q=3 v q=−3
pozniej
q=3
1/3,1,3,9,27
a1=1/3
an=1/3x3n−1
lub
q=−3
−1/3,1,−3,9,−27
a1=−1/3
an=−1/3x(−3)n−1
I nie mam drugiego sposobu rozwiazania tego zadania bo nauczyciel nam nie zdazył pokazac a to
zadanie na 5
11 wrz 18:50
sizas: ZKS pomocy
11 wrz 18:55
ZKS:
Nie wiem ale może taki sposób jako że są to dwa wyrazy skrajne możemy obliczyć a
3.
a
n2 = a
n − 1 * a
n + 1
a
32 = 9
a
3 = 3 ⋁ a
3 = −3
Stąd możemy obliczyć q:
| | 9 | | 9 | |
q = |
| = 3 ⋁ q = − |
| = −3 |
| | 3 | | 3 | |
11 wrz 18:56
11 wrz 19:11
ZKS:
To co wcześniej podałem to jest jak nic innego jak układ równań spójrz:
{a
4 = 9
{a
2 = 1
{a
1 * q
3 = 9
{a
1 * q = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−− :
q
2 = 9 ⇒ q = ±3
Drugi sposób to ten co pokazałem o 18 : 56
W ciągu geometrycznym możesz korzystać z takiej własności:
jeżeli m ≥ n > 0 to
11 wrz 19:18
sizas: a skąd wziałes to 9/3
11 wrz 19:23
ZKS:
| | a4 | | a3 | | 9 | | 3 | |
q = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a3 | | a2 | | 3 | | 1 | |
11 wrz 19:27