pomocy
Jaśśś: ile jest różnych czterocyfrowych a) liczb, b) kodów pin

Zakładamy, że cyfry mogą się
powtarzać..
11 wrz 18:17
dooominisia: a) liczby czterocyfrowe:
pierwsza liczba:1,2,3,4,5,6,7,8,9
druga, trzecia, czwarta:0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, więc jeśli liczby mogą się powtarzać to:
9*10*10*10=9000
b)
pierwsza, druga, trzcia, czwarta:0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
10*10*10*10=10000
11 wrz 18:49
daniel: nie zrozumiem tego nigdy chyba :<
17 wrz 22:39
Hajtowy:
a) czterocyfrowa liczba nie może mieć na początku zera, dlatego jest 9*10*10*10

b) wszystko może być stąd też 10*10*10*10
17 wrz 23:28
Janek191:
Lub tak:
a) 1,2,3, ...., 999; 1000, 1001,..., 9999
9999 − 999 = 9 000
18 wrz 08:27