walec
daria: Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3*5. Jaka jest objętość i pole
powierzchni tego walca?
prosze o cale zadanie bo naprawde w tym wszystkim sie pogubilam z gory bardzooo
dziękuje
6 mar 20:59
Basia: zajrzyj do poprzedniego postu, to zadanie jest niemal identyczne;
6 mar 21:01
Basia: pomyśl chwilę, a jesli czegoś nie wiesz pytaj; tylko tak mozna się czegoś nauczyć
6 mar 21:02
6 mar 21:18
Basia:
r = 3/2
V = πr2*H = π*(9/4)*5 = 45π/4 = 11,25*π
----------------------------------------------------------
Pc = 2πr2 + 2πr*H = 2π*(9/4) + 2π*(3/2)*5 =
9π/2 + 30π/2 = 39π/2 = 19,5*π
czyli jest dobrze; objętość policzyłam
6 mar 21:22
Eta:
Daria!
H= 5 r= 3/2 ( to masz dobrze obliczone)
teraz wzory na:
V=πr2 *H
Pc = 2πr2 + 2πr*H = 2πr( r+H)
podstaw i oblicz!
2/ przypadek:
H= 3 2r= 5 to r= 5/2
też teraz podstaw do tych samych wzorów!
Dasz radę to już tylko same rachunki!
6 mar 21:25
Eta: Widzę ,że Basia już Ci policzyła!
6 mar 21:25