Pole figury ograniczonej krzywymi
tom21: Witam, mam takie zadanie: Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi. x=2 i y2=8x.
Ogólnie to potrafię rozwiązywać takie zadania. Wiem że liczy się punkty przecięcia i potem
całkami oblicza ale jak tu wyznaczyć punkty przecięcia? jak jest y2=8x?
z góry dzięki za pomoc
11 wrz 17:52
sushi_ gg6397228:
za"x' wstawiasz "2" do drugiego i liczysz "y"
11 wrz 17:54
Basia:
x=2
y2 = 8x
y2 = 8*2 = 16
y = ±4
A(2, −4) B(2,4)
P = 2*0∫2 √8x dx
11 wrz 17:54
ZKS:
y2 = 8x ⋀ x = 2
y2 = 16
y = 4 ⋁ y = −4
11 wrz 17:55
tom21: o to chodziło dzieki

że sam na to nie wpadłem...
11 wrz 17:57