Prawdopodobieństwo
Karpiu: W urnie jest 16 kul ponumerowanych liczbami od 1 do 16. Kule z numerami od 1 do 3 są białe, z
numerami od 4 do 7 czerwone, a pozostałe są zielone. Losujemy jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia:
a)wylosowana kula jest czerwona lub zielona,
b)liczba na wylosowanej kuli jest podzielna przez 3,
c)wylosowano kulę zieloną z liczbą dwucyfrową,
d)wylosowano kulę czerwoną lub z numerem parzystym.
Jak się za takie coś zabrać? Proszę o wytłumaczenie na powyższym przykładzie.
Wypisałem sobie na początku legendę czyli:
1,2,3 kule białe
4,5,6,7 czerwone
8,9,10 zielone
Z której strony to ugryźć. Z góry dzięki
11 wrz 17:45
Pestek: zacznij od Ω
11 wrz 17:49
Karpiu: Jak policzyć właśnie omege? Skoro mamy 16 kul to znaczy, że tyle wynosi?
11 wrz 17:56
Karpiu: Ω={1,2,3,,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16}
Czyli coś będzie w ten deseń? Proszę o pomoc
11 wrz 18:04
Karpiu: Chyba prościej byłoby napisać tak:
Ω{b1,b2,b3,c4,c5,c6,c7,z8,z9,z10,z11,z12,z13,z14,z15,z16}
11 wrz 18:09
Karpiu: Żyje tu ktoś
11 wrz 18:19
Karpiu: Co z moim zadankiem, ponownie proszę o pomoc

Omegę chyba podałem, ale co dalej.
11 wrz 20:10
req: przykład a)no ile jest kul spelniających ten warunek?
11 wrz 20:17
req: 13 tak? no to 13/16
b) podzielnych cyfr i liczb jest ile? (3,6,9,12,15) więc 5 czyli 5/16 itd....
11 wrz 20:20
Karpiu: Który warunek?
11 wrz 20:20
Karpiu: a)
A{4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16}
−−
A=13
P(A)=
1316
b)
B{3,6,9,12,15}
=
B=5
P(A)=
516
c)
C{10,11,12,13,14,15,16}
==
C=6
P(A)=
616
d)
D{2,4,5,6,7,8,10,12,14,16}
=
D=10
P(A)=
1016
Chyba zrozumiałem, może ktoś dla pewności sprawdzić czy dobrze
11 wrz 20:55
Karpiu: Błąd chyba w zapisie, dla każdego podpunktu musi być zapis P(A) dla A i tak dalej a ja dałem
tam wszędzie od A. Po za tym proszę o sprawdzenie
11 wrz 21:14
sushi_ gg6397228:
C= masz 7 liczb
11 wrz 21:21
Karpiu: O dzięki

a reszta jak mniemam dobrze
11 wrz 21:22
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
11 wrz 21:23
Karpiu: Dzięki sushi
11 wrz 21:25