rozwiąż nierówność
Ola: √3x+4<2x+√12
11 wrz 17:41
Basia:
1. niewiadome na lewą, wiadome na prawą
2. po lewej wyłącz x poza (przed) nawias
3. podziel obustronnie przez to co stoi przy x (czyli przez to co w nawiasie); zastanów się czy
liczba w nawiasie jest dodatnia, czy ujemna
UWAGA!
√12 = √4*3 = 2√3
11 wrz 17:51
Ola: jak mam wyłączyć przed nawias x, który jest pod pierwiastkiem?
proszę o pełne rozwiązanie, nie ogólne wskazówki
11 wrz 17:56
Basia:
x nie jest chyba pod pierwiastkiem, sprawdź dobrze treść
a jeżeli rzeczywiście jest to:
x≥0
t = √x
t≥0
√3x = √3*√x
√3*t + 4 < 2t2+2√3
−2t2 + √3*t +4−2√3 < 0
Δ, pierwiastki, szkic paraboli i odczytanie rozwiązania dla t
potem trzeba wrócić do x
11 wrz 18:06
Ola: oczywiście, że x jest pod pierwiastkiem, ale
wprowadzenie zmiennej t to niegłupi pomysł, dzięki!
11 wrz 18:35