Na trójkącie o bokach 6,6,8 opisano okrąg o promieniu R oraz wpisany w ten trójkąt okrąg o promieni
doooooomi bardzooobłagam o pomoc: Na trójkącie o bokach 6,6,8 opisano okrąg o promieniu R oraz wpisany w ten trójkąt okrąg
o promieniu r. Oblicz skalę podobieństwa okręgu o promieniu R do okręgu o promieniu r
6 mar 20:51
Bogdan:
Rozwiązuję
6 mar 20:58
Basia: rozwiązuję
6 mar 20:59
Basia: no to miłego rozwiązywania Bogdanie !
6 mar 21:00
Bogdan:
a, b, c - długości boków trójkata
p = (a + b + c) / 2 = (8 + 6 + 6) / 2 = 10
pole trójkata:
P = √p * (p - a) * (p - b) * (p - c) = √10 * 2 * 4 * 4 = 8√5
P = abc/(4R) stąd R = abc / (4P) = 8*6*6 / 4*8√5 = 9 / √5
P = pr stąd r = P/p = 8√5 / 10 = 4√5 / 5
R / r = (9/√5) / (4√5/5) = 9/4
6 mar 21:08
Bogdan:
Witam Basiu i Eto
6 mar 21:09
Eta: Witam Bogdanie !
Miłego wieczoru
6 mar 21:17