11 wrz 17:28
sushi_ gg6397228:
otwierasz tablice i przepisujesz wartosci; a potem zwykle przemnazanie
11 wrz 17:32
krystek: Masz tam wymnażanie nawiasów "każdy wyraz przez każdy"(a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd
Ale w tym przykładzie mogłeś zastosować wzór skróconego mnożenia (a−b)2
11 wrz 17:35
Lukasz: Tak dokładniej to miałem na myśli przedostatnią linijkę.
O wzorze skróconego mnożenia wiem, ale ja chciałem wytłumaczenie jak powstał taki wynik.
Niestety, nie ogarniam zbytnio.
Dlatego prosiłbym o wytłumaczenie działań na ostatniej linijce.
11 wrz 17:40
Lukasz: Przedostatniej*
11 wrz 17:41
dero2005:
(
√3−
12)(
12−
√3) =
√3*
12 −
√3*
√3 −
12*
12 +
√3*
12 =
| | √3 | | √3 | | 2√3 | |
= |
| − 3 − 14 + |
| = |
| − 314 = √3 − 314 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 wrz 17:50
11 wrz 17:51