Wariacje z powtórzeniami
Jacek: Których liczb jest więcej:
dwucyfrowych, w których zapisie występują cyfry: 3,5,7, czy trzycyfrowych, w których zapisie
występują cyfry 3,5.
W dwucyfrowych liczyłem tak:
A{3,5,7} −−> 7*5=35
trzycyfrowe:
A{3,5} −−> 5*3*...= Co tutaj wstawić, skoro są 3 miejsca i 2
elementy

11 wrz 17:11
sushi_ gg6397228:
najlepei jwypisz sobie na piechote, a potem pomysl jak to bedzie ze wzorami
11 wrz 17:13
Jacek: To będzie coś takiego?
A{3,5} x y z
A=2
xy ∊ A{3,5}
z ∊ A{2}
5*3*2 = 30
11 wrz 17:18
krystek: Najłatwieszy sposób na wariacje z powtórzeniami
| | |
→to dwucyfrowe z trzech wybierane
|
| |
| | |
→To dwucyfrowe z dwóch wyb. |
| |
11 wrz 17:23
Jacek: Jak korzystać z tego sposobu? Trochę jest dla mnie nieczytelny.
11 wrz 17:28
Jacek: Ok, już rozwiązałem. Elementy podniosłem do potęgi, równej ilości tych pustych miejsc,
mianowicie:
{3,5,7} −−−> 3
dwucyfrowe −−> 2
32 = 9
Można tak to liczyć?
11 wrz 17:33
krystek: Tak
11 wrz 17:39
Jacek: Ok, dzięki.
11 wrz 17:39
Jacek: Teraz mam inny problem.
Kuba zapomniał dwie ostatnie cyfry z dziewięciu cyfr numeru telefonu. Były one nieparzyste. Ile
prób musi wykonać, żeby się dodzwonić?
11 wrz 17:42
Angel: 52 = 25
28 lut 17:44