walec
daria: Zad1
a) Przekrój osiowy walca jest kwadrat o boku a. Oblicz objetość i pole powierzchni tego
walca .
b) Powierzchnia boczna tego walca , po rozwinięciu jest kwadratem o boku a . Jakie jest
pole przekroju osiowego tego walca
prosze o całe zadanie bo nie mam pojecia jak sie to robi
6 mar 20:32
Basia:
Przekrój osiowy walca to prostokąt o bokach 2R i H
czyli:
2R = a
R = a/2
H = a
V= πR2H = π(a/2)2*a = πa3/4
P = 2πR2 + 2πRH = 2π(a/2)2 + 2π*(a/2)*a = 2πa2/4 + 2πa2/2 =
πa2/2 + 2πa2/2 = 3πa2/2
----------------------------------------------------------------------
-----------------------
powierzchnia boczna po rozwinięciu jest prostokatem o bokach 2πR i H
czyli
H = a
2πR = a
2R = a/π
Pprzekroju = 2R*H = (a/π)*a = a2/π
6 mar 20:56