Potęgi
Artur: Rozwiąż równanie x-210/x-212=0,8 liczbę spełniającą to równanie zapisz w postaci
2n, gdzie n należy do C
6 mar 20:31
Bogdan:
Czy tu jest:
(x - 210) / (x - 212)
czy też
x - (210/x) - 212 ?
6 mar 20:36
Basia:
x - 210
czy to ma być tak: ---------------- = 0,8
x - 212
x - 210
czy może tak: -------------------- - 212 = 0,8
x
czekam na odpowiedź
6 mar 20:38
Artur:
x-210
____________=0,8
x-212
6 mar 20:51
Basia: rozwiązuję
6 mar 21:11
Basia:
x - 210 8 4
------------- = ----- = -----
x - 212 10 5
5(x-210) = 4(x-212)
5x - 5*210 = 4x - 4*212
x = 5*210 - 4*212
x = 210*(5 - 4*22)
x = 210*(5 - 16)
x = -11*210
tej liczby w żaden sposób nie da się przedstawić w postaci potęgi całkowitej liczby 2
jesteś pewien treści zadania ?
6 mar 21:17
Artur: tak jestem pewny odp to 214 ale nie wiem jak to obliczyć...
6 mar 21:20
Basia:
to niemożliwe
214 - 210 210*(24 -1) 16 - 1 15
-------------------- = ------------------------ = --------------- = ------------
214 - 212 212*(22 -1) 22*(4-1) 4*3
= 15/12 = 5/4 = 10/8 a nie 8/10
czyli albo tam ma być 10/8
albo równanie ma być odwrócone tzn:
x - 212
----------------------- = 0,8
x - 2{10}
rozwiązaniem tego równania jest 214 co zresztą wyżej udowodniłam
6 mar 21:30
Kevin: jak to zrobić
18 wrz 16:39
ela: 8potęga2+12=
27 wrz 14:37
ela:
27 wrz 14:38
ela: 8potęga2+12=
27 wrz 14:38
ela: proszę o rozwiązanie
27 wrz 14:40
Samara: U mnie w zadaniu są inne dane i mi wyszło. Zamiast 10 jest 42, a zamiast 12 jest 40. Możliwe,
że pomyliłeś licznik z mianownikiem.
2 paź 14:46