skala
sukitoitte: Prostokątna działka na planie, sporządzonym w skali 1:1000, ma wymiary 15cm na 20cm. Ile
hektarów ma ta działka w rzeczywistości?
11 wrz 16:20
req: 1cm2=1000000cm2 w rzeczywostości
11 wrz 16:33
req: czyli 3 hektary w sumie , dojdź sam do tego
11 wrz 16:35
dero2005:
15 cm*1000 = 15 000 cm = 150 m długość boku krótszego w rzeczywistości
20 cm *1000 = 20 000 cm = 200 m długość boku dłuższego w rzeczywistości
150m* 200m = 30 000 m
2 powierzchnia w rzeczywistości
1 ha = 10 000 m
2
lub inaczej
15 cm* 20 cm = 300 cm
2 powierzchnia na planie
300 cm
2* 1000 * 1000 = 300 000 000 cm
2 powierzchnia w rzeczywistości
1 ha = 100 m* 100 m = 100*100 cm* 100*100 cm = 100 000 000 cm
2
| 300 000 000 cm2 | |
| = 3 ha |
| 100 000 000 cm2 | |
11 wrz 16:42