geometria, sześciokąt foremny, pole
Gosia: Oblicz pole sześciokąta foremnego, którego krótsza przekątna ma długość 10√3.
Proszę o pomoc!
11 wrz 16:09
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek szesciokata foremnego, poprowadz dluzsza i krotsza przekatna−−> jak one sie maja
do długosci boku
11 wrz 16:12
Gosia:

Co dalej?
11 wrz 16:18
sushi_ gg6397228:
czym jest polowa poloru pomaranczowego
11 wrz 16:25
dero2005:

trójkąt ΔABO jest równoboczny i jest jednym z sześciu, które wchodzą w skład pola sześciokąta
h − wysokość trójkąta równobocznego jest równa połowie krótszej przekątnej czyli 5
√3
| | a√3 | |
wzór na wysokość w trójkącie równobocznym ma postać h = |
|
|
| | 2 | |
stąd a =
23√3*h
| | 3a2√3 | |
wzór na pole sześciokąta S = |
| |
| | 2 | |
11 wrz 16:29