matura 2006
Betty: Oblicz jaką kwotę wpłacono przy zakladaniu lokaty oprocentowanej 3% w skali roku,
wiedząc, ze odsetki są kapitalizowane co miesiac a po 4 miesiącach stan konta był równy
2424,09 zł. wynik zaokraglij do 1 zł.
6 mar 20:29
sack: Skorzystaj ze wzoru na procent składany, ale co dalej nie mam pojęcia
6 mar 20:34
Betty: K=K0(1+r/m*0,8)m*n takie coś? i podstawić to wiem, ale jest problem z potęgami...
6 mar 20:36
sack: wiem, i z potęgami to już Ci nie pomoge
6 mar 20:37
Eta:
3%= 0,03 w skali roku czyli 0,03/12 =0,0025 =p n=4
Kk= Kp( 1 + 0,0025)4
Kp = 2424,09/ 1,0100375 bo ( 1, 0025)4 = 1, 0100375
Kp = 2400 zł
6 mar 21:36
Betty: 
A do tego wzoru nie mnoży się jeszcze razy 0,8 jak podałam wcześniej?
K=K0(1+r/m*0,8)m*n
w tym jest problem, bo nie jest podane czy od razu jest odejmowany podatek czy nie
<myśli>
7 mar 11:03