Ciąg arytmetyczny
Hanka: Dana jest funkcja f(x)=cos2x
czyli r=
π2
Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f należących do przedziału <−10π; 20π>.
11 wrz 15:58
Hanka: chodzi konkretnie o sposób wylicznia tych miejsc zerowych, czyli jak obliczyć liczbę n w ciągu
arytmetycznym
11 wrz 16:30
Hanka: POMOCY!
11 wrz 20:09
Basia:
cos2x=0 ⇔
2x = π2+2kπ lub 2x=3π2+2kπ ⇔
x = π4+kπ lub x = 3π4+kπ
k
i teraz zbadaj dla jakich k
−10π≤π4+kπ≤20π
policz ile jest tych k
i dla jakich k
−10π≤3π4+kπ≤20π
policz ile jest tych k
dodaj, bo te miejsca zerowe nigdy nie są sobie równe
a jeżeli już ciągi to masz tu dwa różne chociaż oba mają taką samą różnicę: r=π
12 wrz 00:28