jak to zrobić ?????
asasassa: oblicz pole popwierzchni i objetość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego wysokość
jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy a przekatna podstawy graniastosłupa ma długośc
4√2
11 wrz 15:33
dero2005:

dane
d = 4
√2 − przekątna podstawy
z Pitagorasa wiadomo, że
a
2 + a
2 = d
2
| | d√2 | | 4√2*√2 | |
d 2 = 2a2 → a = |
| = |
| = 4 − krawędź podstawy
|
| | 2 | | 2 | |
c = 2a = 2*4 = 8 − wysokość
S = 2a
2 + 4a*c = 2*4
2 + 4*4*8 = 160 j
2 − pole pow całkowitej graniastosłupa
V = a
2*h = 4
2*8 = 16*8 = 128 j
3 − objętość graniastosłupa
11 wrz 16:15
asasassa: oblicz pole popwierzchni i objetość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego
wysokość
jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy a przekatna podstawy graniastosłupa ma długośc
4√2
12 wrz 16:36