Udowodnij, że...
Hanka: Liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny o różnicy 5. Liczba a jest
wielokrotnością liczny 5. Uzasadnij, że iloczyn abc jest wielokrotnością liczby 750.
Czy mam dobrze? :
a=5k, k∊C
abc=750n, n∊C
5k * 5(k+1) * 5(k+2) = 750n / :125
k*(k+1)*(k+2) = 6n
k*(k2 + 3k + 2) = 6n
I coś z tym dalej zrobić?
11 wrz 15:05
oko:
5*5(k+1)*5(k+2)= 125*k*(k+1)*(k+2)= 125*6n=750n
k,k+1, k+2 −−− kolejne liczby całkowite
wśród nich jest co najmniej jedna podzielna przez 2 i jedna podzielna przez 3
zatem iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6
co kończy dowód
11 wrz 15:17
Monia: Dzięki wielkie!
11 wrz 15:36