Ciąg arytmetyczny
Hanka: Wiadomo, że miary kątów wewnętrznych pewnego wielokąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny.
Największy kąt ma miarę 171, a różnica 6.
a) Wyznacz liczbę boków tego wielokąta.
b) Ile przekątnych ma ten wielokąt?
11 wrz 14:46
oko:
suma kątów wewnętrznych każdego wielokąta wypukłego wyraża się wzorem:
S
n=(n−2)*180
o , n −−−− ilość boków, n≥3
| | 2a1+(n−1)*r | |
oraz dla ciągu arytmetycznego an= 171o , r= 6o , Sn= |
| *n |
| | 2 | |
a
n=a
1+(n−1)*r
a
1=a
n −(n−1)*r , wyznacz a
1=.... i S
n= ...
teraz rozwiąż to równanie ..........
odp: n= 10
| | n(n−3) | |
b) ilość przekątnych wielokąta wypukłego wyraża się wzorem |
| =...... |
| | 2 | |
powodzenia
11 wrz 15:56
Hanka: DZIĘKI
11 wrz 16:00