matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Karolynka07:
y
x
y
Równanie różniczkowe
2
+y'=
y' i jego rozwiązaniem szczególnym z WP y(1)=1
x
11 wrz 14:46
sushi_ gg6397228:
y
x
nie ma czegos takiego
11 wrz 14:48
Jack:
y
pewnie podstawienie t=
się przyda (o ile to pierwsze coś, to ułamek w kwadracie). Potem
x
y=tx ⇒ y'=t'x+t... ale zdaje się że można odpowiednio pogrupować i bez podstawienia rozwiązać.
11 wrz 20:55