trygonometria
Natalek: czy moze mi ktos powiedziec jak to obliczyc bez uzycia tablic:
cos65 * cos20 + cos25 * cos 70 =

?
6 mar 20:21
Basia:
Natalku to zadanie nad którym biedziliśmy się kiedyś w nocy, rano rozwiązałam;
Zaglagałeś ?
Rozwiązanie jest ciekawe (tam był czeski bład jednak; miało być 7426)
Nad tym zaraz pomyślimy.
6 mar 20:42
Basia:
20 = 90 - 70
25 = 90 - 65
może to coś da
cos65*cos(90-70) + cos(90-65)*cos70 =
cos65*(cos90*cos70 + sin90*sin70) + cos70*(cos90*cos65 + sin90*sin65) =
cos65*(0 + sin70) + cos70*(0 + sin65) =
sin70*cos65 + sin65*cos70 = sin(70+65) = sin135 = sin(180 - 45) = sin45 = √2/2
6 mar 20:46
Natalek: masz racje nauczycielka sama przyznala ze zle dane podala do tamtego zadania, powinno byc
tak jak mowisz 7426
6 mar 21:05
Basia:
a bardzo łatwo można to było zauważyć
xy01 - xy = 7426
xy01 > xy01-xy =7426
xy01 = 7426 + xy < 7426 + 100 = 7526
7426 < xy01 < 7xxx (nieważne co tu było)
czyli x = 7 ⇒ y = 5
7501 - 75 = 7426
6 mar 21:10