wielomian, rozwiąż równanie.
humanisttka.: Rozwiąż równanie, wielomiany. Z góry dziękuję za obliczenie plus ewentualnie krótkie
wytłumaczenie. Nie wiem co z tą 2 zrobić , jakiś dziwny przykład.

(x+3)(x−4) = 2(x+3)(1−x)
11 wrz 14:13
Bolejący: x2 −4x +3x−12= 2(x−x2+3−3x)
x2 −4x +3x−12= 2x − 2x2 +6−6x
x2 +2x2 −x +4x= 18
3x2 +3x −18= 0 /: 3
x2 +x −6=0
I delte bierzesz i robisz, delta wyjdzie Ci ładna
11 wrz 14:22
Humanistkka: Dziękuję. Wynik −3 i 2, tak?
11 wrz 14:28
Bolejący: Tak wychodzi
11 wrz 14:29
Humanistkka: Dziękuję bardzo.
My na lekcji jakoś przerzucaliśmy to za "=" na drugą żeby przyrównać do 0 jakby. Takim sposobem
się nie da?
11 wrz 14:31
ICSP: (x+3)(x−4) − (x+3)(2−2x) = 0 ⇔ (x+3)(x−4−2+2x) = 0 ⇔ (x+3)(3x−6) = 0 ⇔ x = −3 x = 2
11 wrz 14:31
Bolejący: tzn na lekcji nie ruszacie prawej strony przerzucając ją na lewo? czy jak? Moim zdaniem to jest
najszybsza metoda i taką mmnie uczyli w szkole
11 wrz 14:32
Humanistkka: no że (x+3)(x−4) − 2(x+3)(1−x) = 0.
11 wrz 14:34
ICSP: najszybsza metoda to chyba to którą ja pokazałem.
11 wrz 14:36
Humanistkka: tak , faktycznie. dziękuję
11 wrz 14:37
Humanistkka: W sumie nie wiem czemu −(x+3)(2−2x) w sensie że tylko drugi nawias pomnożony przez 2.. hm.
11 wrz 14:38
ICSP: 2(x+3)(1−x) = (x+3)*2(1−x) = (x+3)(2[(1−x)]) = (x+3)(2−2x)
11 wrz 14:42
Humanistkka: No ja wiem. Ale dlaczego tylko drugi nawias a x+3 nie?
11 wrz 14:43
ICSP: ponieważ (x+3) chcę wyłączyć przed nawias.
11 wrz 14:45
ICSP: (x+3)(x−4) − 2(x+3)(1−x) = (x+3)(x−4 − 2(1−x))
11 wrz 14:46
Humanistkka: Dobra, powiedzmy, że już powoli rozumiem

dzięki

11 wrz 14:46