Potęgi
Artur: Podaj najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
(4√2)12*x<(3√16)27+(326/0,125)x
6 mar 20:17
tim: Wszystko trzeba przedstawić w postaci potęgi dwójki i się pozbyć ich.
(4√2)12 to inaczej √3212 czyli 3212/2 = 326 = (25)6
(3√16)27 to inaczej 1627/3 =169 = (24)9
326 to inaczej (25)6
0,125 można przenieść do licznika jako 8 czyli 23
Potem obliczyć.
6 mar 20:49
Dzasta: −x+7>6
16 cze 12:17
Dzasta: podaj najmniejsza liczbę całkowitą spełniającą nierówność −x+7>6
16 cze 12:18
Kaja: zero
16 cze 12:32