oblicz
Olka96: (
12 )
4 + ( 1
34 )
2 =?
p3
127 +p1
1336 =?
tu jest jakas zabawa z potegami i tego ie rozumiem prosze o rozpisanie tego, tak abym mogla
zrozumiec, wiem ze trzeba miec takie same wykladniki, czy cos w tym stylu
Z góry dzieki, licze na Waszą pomoc
11 wrz 13:40
pomagacz:
Niekoniecznie te same wykładniki
| | 3 | | 7 | | 72 | |
(1 |
| )2 = ( |
| )2 = |
| = ... |
| | 4 | | 4 | | 42 | |
| | | | | |
| oraz |
| mają ten sam mianownik, czyli |
| , więc można zsumować liczniki bez |
| 24 | | 42 | | 16 | |
doprowadzania do wspólnego mianownika

a o co chodzi z:
to
p to jest błąd w zapisie, symbol potęgi w edytorze, czy co?
11 wrz 20:39
sushi_ gg6397228:
3√.. a to drugie √11336
11 wrz 20:47