Oblicz
Hrothgar: (7−2√3)2
Dodam, ze wynik zadania to : 61−28√3, do ktorego w zaden sposob nie moge dojsc.
Prosilbym o mozliwe najdokladniejsze rozpisanie z zaznaczeniem kolejnosci wykonywania.
Z gory bardzo dziekuje
11 wrz 13:15
sushi_ gg6397228:
wzor skroconego mnozenia znasz
11 wrz 13:17
ICSP: (7−2√3)(7−2√3) i mnożysz. Możesz również wzorem skróconego mnożenia.
11 wrz 13:18
Hrothgar: Rzeczywiscie zapomnialem o wzorze, ale nadal nie moge sobie poradzic :
49 + 2 (7−2√3) + 4√3 = 49 + 14 − 4√3 + 4√3 = 63 − co jest zlym wynikiem
11 wrz 13:29
ICSP: 2ab = 2*a*b ≠ 2*(a−b)
11 wrz 13:32
sushi_ gg6397228:
bo dalej źle podstawiasz i mnozsz
11 wrz 13:33
Hrothgar: Hmm...przepraszam, ze tak ciagle zameczam, ale chyba potrzebuje ostatniego ratunku, obecnie
doszedlem do tego :
49 − 28√3 + 4√3 i w tym momencie sie zacinam [przypominam, ze koncowy wynik to 61 −
28√3]
Jeszcze raz dziekuje i przepraszam...
11 wrz 13:45
ICSP: (2√3)2 = 22 * (√3)2
ze wzoru (a*b)2 = a2 * b2
11 wrz 13:47
Trivial:
czemu (2
√3)
2 = 4
√3?

A może jednak skorzystać z prawa działań na potęgach:
(ab)
x = a
xb
x.
11 wrz 13:47
Hrothgar: Rzeczywiscie teraz wszystko poszlo ok, dziekuje wszystkim i przepraszam za to zameczanie.
11 wrz 14:03
Trivial: Za co tak bardzo przepraszasz. W moich oczach nic złego nie zrobiłeś.
11 wrz 14:05
Hrothgar: Troche glupio sie czuje, kiedy robie bledy jeden za drugim i mecze innych pytaniami...
11 wrz 14:21