parametry
Bentley: Witam
Mam problem z zadaniem
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2 − 2mx + m
2 + 3m + 10 x + 2 = 0 ma dwa rózne
pierwiastki, których suma odwrotności jest dodatnia
napisałem warunki
delta > 0
obliczyłem pierwszy warunek
i mam problem z drugim
przekształcam go i stosuje wzory viety
x1+x2 = − b/a
x1x2= c/a
a=1
b=10 −2m
c= m
2 +3m +2
i teraz nie wiem jak to wyliczyć. Co z tym zrobić aby określić ten warunek
że m należy do czegoś ?
| | 10 −2m | |
− ( |
| ) > 0 |
| | m2 +3m +2 | |
11 wrz 13:12
ICSP: 1. Dziadzina.
2. Przemnażasz przez kwadrat mianownika.(proponowałbym jeszcze wcześniej pozbyć się tego
minusa.
3. Odczytujesz rozwiązanie z nierówności wielomianowej.
11 wrz 13:14
Bentley: (10−2m)(m2 + 3m +2) > 0
tak mi wyszło
m1= 5
m2= −1
m3= −2
I właśnie mam problem z odczytaniem z siatki znaków.
Wytłumaczysz jak to się robi ?
11 wrz 13:17
ICSP: czy na pewno tak?
Chyba o czymś zapomniałeś
11 wrz 13:18
Bentley: sry ( 2m − 10 )( m2 + 3m + 2) > 0
11 wrz 13:19
ICSP: znak współczynnika przy najwyższej potędze?
11 wrz 13:20
Bentley: powiem tak
Nie mieliśmy tego jeszcze w szkole ( 2 liceum) ;> a ona daje takie zadania
Możesz przybliżyć jeszcze bardziej?
11 wrz 13:21
ICSP: (2m−10)(m2+3m+2) − wielomian stopnia III
szukamy znaku przy najwyższej potędze tego wielomianu czy m3. Wystarczy przemnożyć te dwa
nawiasy do póki nie natrafisz na m3.
Następna informacja to krotność pierwiastków. W twoim wypadku wszystkie pierwiastki są stopnia
I (nie powtarzają się).
11 wrz 13:24
Trivial:
Algorytm:
1. Ustaw ZNAK na znak liczby stojącej przed całym wyrażeniem. (w tym wypadku '+')
2. Wejdź w pierwszy nawias i jeżeli przy najwyższej potędze jest liczba ujemna zmień ZNAK na
przeciwny.
3. Wejdź w drugi nawias ...
4. Kontynuuj aż do końca.
5. Otrzymany znak jest znakiem przy najwyższej potędze.
11 wrz 13:25
ICSP: Znowu ty
11 wrz 13:26
Trivial:
11 wrz 13:26
Bentley:

Coś ogarniam
tylko jeszcze zapytam o to

Skąd mam wiedzieć czy wykres bedzie wyglądał tak czy tak?
troche krzywe, ale wiecie o co chodzi
11 wrz 13:34
ICSP: zawsze zaczynasz rysować od prawej strony. Znak przy najwyższej potędze jest o tyle ważny że:
a > 0 zaczynasz rysować od góry
a< 0 zaczynasz rysować od dołu.
11 wrz 13:36
Trivial: Jeżeli ZNAK wyjdzie '+' to zaczynasz rysować od góry. Jeśli '−' to od dołu. (patrząc z prawej).
11 wrz 13:37
Bentley: o to chodziło


Dziękuje Panowie za pomoc jestem bardzo wdzięczny pozdrawiam
11 wrz 13:39
ICSP: Trivial wracając do naszej wczorajszej rozmowy. Eliminacją Gaussa mogę sprowadzić macierz
do postaci schodkowej, a z postaci schodkowej mogę bardzo łatwo odczytać wyznacznik. Oto ci
chodziło z liczeniem wyznacznika za pomocą eliminacji Gaussa?
11 wrz 13:39
Trivial: No pewnie.
11 wrz 13:40
ICSP: No to znam tą metodę

Nie mogłeś do razu tak napisać?
11 wrz 13:41
Trivial: Przecież to oczywiste, że o to chodziło.
11 wrz 13:43
ICSP: No wczoraj nie było dla mnie to takie oczywiste.
11 wrz 13:43
Trivial: Mogłeś zapytać w odpowiednim temacie (czyimś).
11 wrz 13:45
ICSP: No przecież pytam w czyimś temacie
11 wrz 13:45