wyrażenia wielomianowe
Karolina:
11 wrz 13:05
ICSP: zgaduje że chcesz obliczyć miejsca zerowe.
1. dziedzina
2. Przyrównaj licznik do0 pamiętaj o dziedzinie
11 wrz 13:10
Karolina: oj przepraszam zapomniałam, należy przedstawić w prostszej postaci:
a) D=R/{−1,7}
b) D=R/{−1,−5}
Ale nie wiem co dalej. ; )
11 wrz 13:16
ICSP: w liczniku i mianowniku masz funkcję kwadratowa. Sprowadź te funkcje do postaci iloczynowej.
11 wrz 13:17
Karolina: | | (x−7)(x+2) | | x+2 | |
a) |
| = |
| |
| | (x−7)(x+1) | | x+1 | |
tak? ; )
11 wrz 13:22
ICSP: Dziedziny brakuje. Reszta dobrze.
11 wrz 13:27
Karolina: | | (x+1)(x−4) | | x−4 | |
b) = |
| = |
| |
| | (x+1)(x+5) | | x+5 | |
11 wrz 13:29
Karolina: dziedzinę napisałam wcześniej : )
11 wrz 13:29
ICSP: Obydwa dobrze. Nie zapominaj o dziedzinie.
11 wrz 13:31
Karolina: dziękuję za naprowadzenie na rozwiązanie zadania. ; )
11 wrz 13:32