.
Damiam: Wykaz, ze czwarta potega dowolnej liczby nieparzystej zmniejszona o jeden jest podzielna
przez 16.
6 mar 20:16
Eta:
Rozwiązuję!
6 mar 21:43
Eta:
2n +1 --- liczba nieparzysta n€N
więc:
( 2n+1)4 - 1 = 16 k (bo mamy wykazać ,że podzielna przez 16
korzystając ze wzoru a2 - b2 = ( a -b)(a +b)
mamy:
[( 2n +1)2 - 1]*[ (2n+1)2 + 1 ] i jeszcze raz z tego samego wzoru
( 2n +1 - 1)( 2n +1 +1)( 4n2 +4n +2)
2n( 2n +2) ( 4n2 +4n+2)= ( wyłączamy 2 przed nawias
2*2*2*n*( n+1)*( 2n2 +2n+1)
8*n*( n+1)*( 2n2 + 2n +1)
liczby n i n+1 --- to kolejne liczby naturalne
więc wśród nich jedna jest parzysta a druga nieparzysta
czyli iloczyn n*( n+1) jest podzielny przez 2
zatem cały iloczyn 8*n(n+1) = 16k gdzie k= 2n2 +2n +1
zatem liczba (2n+1)4 - 1 jest podzielna przez 16.
c.b.d.o.
6 mar 21:54