.
karoll:
na przedstawienie przyszlo d dorosłych i m dzieci,razem 123osoby .kiedy przed koncem
przdstawienia wyszedł 1 tata z 2 czteroletnich synów ,okazalo sie ze dzici jest trzy
razy wiecej niz doeosłych .ile było dzieci a ile dorosłych>
6 mar 20:16
Angela: obliczam...
6 mar 20:21
Angela: d- ilosc doroslych na przedstawieniu
m- ilosc dzieci na przedstawieniu
d+m=123 /-d
d-1= 3(m-2)
m=123-d
3(123-d-2)=d-1
m=123-d
3(121-d)= d-1
m=123-d
363-3d=d-1 /+1
m=123-d
364-3d=d /+3d
m=123-d
4d=364 /:4
d=91
m=123-d
d=91
m=123-91
d=91
m=32
Odp: Doroslych bylo 91, dzoeci 32.
6 mar 20:32
kasia: 4(2x+3)-2(4y-1)=30
5x+1/3-y-3/4=3
9 mar 22:08
kasia: może ktoś to rozwiązać?
9 mar 22:08