dddd
Bolejący: Prosiłbym o pomoc...
Rozwiąż równania:
1.) √3+x− 4√x−1 + √8+x−6√x−1=1
2.)√x+6+2√x+5 + √x−1−{x+5} = 4
3.)√x−4 + 4√x−8 − √x−7 + 2√x−8 =1
4.)√x+19+8√x+3 √x+7 +4√x+3=2
11 wrz 11:29
sushi_ gg6397228:
trzeba pozwijac wyrazenia pod pieriwaskiem do takiej postaci (a−b)2 lub (a+b)2
−4√x−1= − 2 * 2 * √x−1
11 wrz 11:50
Bolejący: Niestety nie wychodzą mi poprawne odpowiedzi:(
11 wrz 14:17
Bolejący:
11 wrz 14:38
sushi_ gg6397228:
to je tutaj zapisz
11 wrz 14:44
ICSP: 1. Zawijanie. Zdecydowanie krótszy sposób
2. Podnosisz obie strony do kwadratu − długi i bardzo nudny sposób.
11 wrz 14:44
Bolejący: np 2.)
Doprowadziłem do postaci takiej :
| | x+5 | |
|1−√x+5| + |2− √ |
| | = 4 |
| | 2 | |
Niech t=
√x+5
i wziąłem 3 przypadki
1
0.) (−
∞; −4)
2
0.) <−4;1>
3
0.) (1;
∞)
Rozpatrzyłem wszystkie i wróciłem później do podstawienia pod "t"
√x+5 i wyliczyłem x i nie
wychodzi mi odp zgodna z odpowiedzią w książce
11 wrz 14:49
11 wrz 14:50
sushi_ gg6397228:
2) w pierwszym pierwiasktu sa same plusy, wiec nei moze byc 1−√...
11 wrz 14:53
Bolejący: Jak nie wszystkie to chociaz jeden podpunkt jakby ktoś mógł zronbić a może zeszt ą sobie wtedy
poradze

Bardzo byłbym wdzięczny
11 wrz 21:21
Bolejący:
11 wrz 21:30
ICSP: Nikt nie zrobi takiego przykładu w 9 min.
11 wrz 21:30
Bolejący: rozumiem:=)
11 wrz 21:36
Bolejący: 
11 wrz 22:03
Bolejący: 
:(
11 wrz 22:38
ICSP: √3+x − 4√x−1+
√8+x −6√x −1 = 1
Jestem tak leniwy że nie chce mi się ustalać dziedziny:(
√ (√x−1 − 2)2 +
√ (√x−1 −3)2 =1
|
√x−1 − 2| + |
√x−1 − 3| = 1
t =
√x−1
|t−2| + |t−3| = 1
dla t∊(−
∞;2>
−t + 2 −t + 3 = 1 ⇔ −2t = −4 ⇔ t = 2 co należy do rozpatrywanego przedziału
t ∊ (2;3)
t−2 − t + 3 = 1 ⇔ 3 = 3 równanie spełnia dowolna liczba z tego przedziału
t ∊ <3;+
∞)
t−2 +t−3 = 1 ⇔ 2t = 6 ⇔ t = 3 − należy do rozpatrywanego przedziału
t ∊ {2} ∪ t ∊(2;3) ∪ t ∊ {3} = t ∊<2;3>
wracamy do podstawienia:
t = 2 ⇔ 2 =
√x−1 ⇔ x = 5
t = 3 ⇔ 3 =
√x−1 ⇔ x = 10
t∊<2;3> ⇔ x ∊ <5;10>
Rozwiązanie takiego przykładu zabiera trochę czasu. Nawet dla mnie pisanie tych pierwiastków
pod pierwiastkami sprawiało na początku trudności. Dziedzina jest twoja

Więcej
cierpliwości.
11 wrz 22:39
Bolejący: Dziękuje, mając wzór reszta przykładów wyszła mi pięknie zgodnie z odpowiedzią z książki
12 wrz 20:15