Wielokąt
Beth: Określ, czy istnieje wielokąt wypukły, w którym każdy kąt wewnętrzny ma miarę:
a) 108 stopni
b) 135 st
c) 173 st
d) 179 st
11 wrz 11:14
Beth: Jeszcze do zadania: Jeśli tak to podaj liczbę jego wierzchołków
11 wrz 11:15
pomagacz:
jeśli chodzi o kąty wewnętrzne to w kwadracie suma kątów wewnętrznych wynosi "2π rad", w
pięciokącie "3π rad", w każdym kolejnym o "π" więcej
2π rad = 360o → α = 90o
3π rad = 540o → α = 108o
α to kąt wewnętrzny, za pomocą takiego ciągu sumy kątów wewnętrznych w radianach można
sprawdzić, w przedziałach, który kąt jest kątem wewnętrznym
11 wrz 11:27
11 wrz 11:29
Beth: Dzięki wielkie, już rozumiem
11 wrz 11:41