matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby
kropka:
Wiedząc,że jeśli a,b ∊N+ i
1
a
+
1
b
=
1
7
wykaż, że 7 I ab
11 wrz 10:59
Jack:
b
a
1
+
=
ab
ab
7
a+b
1
=
ab
7
7(a+b)=ab 7 jest liczbą pierwszą, więc ab musi się dzielić przez 7 (skoro zachodzi równość).
11 wrz 11:06