Objętość graniastosłupa
michał: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm i nachylona jest do
| | 1 | |
podstawy pod kątem, którego cosinus wynosi |
| . oblicz objętość tego graniastosłupa |
| | 4 | |
11 wrz 10:39
TOmek:
a=
pózniej obliczasz "H" za pomocą Pitagorasa
a
2+H
2=8
2
P=
11 wrz 10:45
michał: nie powinienem wziąć zamiast a to a √2 i podnieść do kwadratu?
11 wrz 10:52
grafik:
Na tym rysunku nie ma graniastosłupa prawidłowego czworokątnego.
Podstawą takiego graniastosłupa jest kwadrat, który jak powszechnie wiadomo
ma boki parami równolegle, a tu autor dzieła narysował trapez
11 wrz 10:57
TOmek: wiesz co to rysowanie w przestrzeni

Jak nie to zapraszam do podstawówki!
11 wrz 11:26
michał: ale w dalszym ciągu nie mogę zrozumieć dlaczego a
2 + H
2 ma mi dawać przekątną do kwadratu.
Byłbym bardzo wdzięczny za wytłumaczenie
11 wrz 11:42
grafik:

Tak wygląda graniastosłup prawidłowy czworokątny.
Podstawówkę i nie tylko już dawno skończyłem, a Ty tam jeszcze jesteś?
11 wrz 11:44
TOmek: grafik ależ Ty jest głupi ^^ nie mam pytań..Jak będziesz miał w zadaniu graniastosłup to
przyklej kostkę Rybika do pracy bo mogą odjąc punkty za rysunek pomocniczy ^^
Michał pomiędzy wysokością H a przekątna podstawy mamy kąt 90o. widać to na moim obrazku(w
drugim poście)
11 wrz 13:10