Agnieszka: W trojkacie rownoramiennym ABC (IACI=IBCI) poprowadzono wysokosci CK oraz AM. Wiedyac ye
IABI2 = ICKI * IAMI wyznacz cosinus kata przy podstawie trojkata.
6 mar 20:08
Basia: na górę marsz ! ( to do postu, nie do Ciebie Agnieszko)
6 mar 22:08
b.: Oto niezbyt ładne rozwiązanie:
niech a=|AB|, m=|AB|, c=|CK|
mamy
cos tego kąta = 1/2 * |AB| / |BC| = |MB| / |AM|
stąd i z tw. Pitagorasa
1/2 * |AB|
2 = |BC| *
√|AB|2 - |AM|2
i jeszcze raz z tw. Pitagorasa
1/2 * |AB|
2 =
√|CK|2+|AB|2 *
√|AB|2 - |AM|2
no to teraz użyjmy oznaczeń prostszych
1/2 a
2 =
√c2+a2 √a2-m2
czyli
a
4/4 = a
4 + a
2c
2 - m
2c
2 - m
2a
2
ale z założenia m
2c
2 = a
4, więc
a
4/4 = a
2(c
2-m
2)
i stąd (i jeszcze raz z założenia)
mc/4 = c
2-m
2
No i stąd już można wyliczyć m w zależności od c, a to daje cos kąta...
Jest tu kilka szczegółów do uzupełnienia, ale mam nadzieję, że pojawi się ładniejsze
rozwiązanie
6 mar 22:43
b.: powinno być
cos tego kąta = 1/2 * |AB| / |BC| = |MB| / |AB|
(AB na końcu, nie AM)
6 mar 22:44
Bogdan:
Weźmy te same oznaczenia, jakie przyjęła b (przeprasam Cię b, ale czy jesteś
dziewczynką?, tak założyłem).
a = |AB|, c = |CK|, m = |AM|
Z warunku podanego w zadaniu: a2 = cm => (c/a)*(m/a) = 1
c / (a/2) = tgα => c/a = (1/2)tgα
m/a = sinα
(1/2)tgα * sinα = 1 {mnożymy obustronnie przez 2}
(sinα/cosα)*sinα = 2 {mnożymy obustronnie przez cosα oraz sin2α = 1 - cosα}
1 - cos2α = 2cosα
cos2α + 2cosα - 1 = 0
cosα = -1 - √2 sprzecność
lub
cosα = √2 - 1
6 mar 23:04
Basia: b. jest chłopcem Bogdanie; takim całkiem dużym chłopcem
6 mar 23:17
b.: O to rozwiązanie mi się znacznie bardziej podoba

p.s. nie jestem dziewczynką
6 mar 23:19
b.: A skąd Ty Basiu wiesz
6 mar 23:19
Eta: Witam!
Oglądałam film, dlatego mnie nie było!
Pozdrawiam Basię i dużych chłopców :
Bogdana i "b"
6 mar 23:20
Eta: Ja też to wiem

,że "b" całkiem duzy chłopiec
6 mar 23:21
Basia: Z Twojego listu do mnie, użyłeś w pierwszej osobie l.p. rodzaju męskiego; a że dużym to
"wydedukowałam" na podstawie takich oto przesłanek:
1. jak na małego chłopca dużo za dużo umiesz
2. przyjaźnisz się z Jakubem
Kłania się wcale nie Sherlock Holmes, tylko ś.p. profesor Borkowski.
6 mar 23:23
Bogdan:
Przepraszam w takim razie b.: za błędny zwrot, jaki użyłem do Ciebie. Cieszę się,
że jest na tym forum aktywny facet i to na b, jak ja. Pozdrawiam
6 mar 23:24
b.: Dzięki,
pozdrowienia serdeczne dla wszystkich

dobranoc
6 mar 23:24