matematykaszkolna.pl
fizyka tn: Witam, na czym polega dział fizyki taki jak oddziaływania, jakie zadania obejmuje, jakie kwestie porusza? mógłby mi ktoś też wrzucić jakieś zadanie z tego zagadnienia − na początek najlepiej jakieś proste emotka fizyka to nie jest moja mocna strona − a na pewni nie na dzień dzisiejszy. pozdrawiam, tn
11 wrz 10:22
tn: hej, jesteście?
11 wrz 12:52
WW10: możliwe że magnetyzm/indukcja elektromagnetyczna, no nie wiem bo pytanie jest nie precyzyjne o jakie oddziaływania chodzi a tych w fizyce jest dużo. Jak byś użył wujka google to wrzucę Ci kilka z prostych zadań z zbioru chyla.
11 wrz 13:02
Trivial: Oddziaływania? 1. Grawitacja. 2. Elektromagnetyzm. 3. Oddziaływania słabe. 4. Oddziaływania silne.
11 wrz 13:16
tn: ok, jak macie to rzućcie mi jakieś zadanie proste z tych zagadnień co opisał Trivial, będę próbował, bo moja przygoda z fizyką jest póki co skromna emotka
11 wrz 20:15
tn: ?
11 wrz 22:11
WW10: Jutro wieczorkiem zarzucę Ci zadania z chyli ale z czego chcesz sprecyzuj z tego co kolega wyżej podał, bo aż tylu nie będę przepisywać :S Dam Ci z 5−6 bo tego naprawdę jest maaasaaa. Zadania mają być bardzo łatwe? Czy takie w miarę wymagające na logikę? Czy takie średnie? Zakres liceum? Czy może studia ,bo jak studia to zarzucę z kruczka to będą z pochodnymi i granicami.
11 wrz 22:19
tn: na początek łatwe, z czasem spróbuję zabrać się za trudniejsze emotka tak zakres liceum. Z tego co się zorientowałem to są tam zadania dotyczące m.in pola grawitacyjnego − więc te. nie musi być aż 6 wystarczą 2−3, grunt, żeby jak nie będę wiedział jak rozwiązać ktoś w miarę to mi rozjaśnił emotka
12 wrz 14:11
Trivial: Wyraź przyspieszenie grawitacyjne g jako funkcję odległości od Ziemi r.
12 wrz 14:29
WW10: Tu spisałem pare zadań z Grawitacji chyba Trival jest dość obcykany z fizyki to Ci pomoże ja jak coś to w weekend dorzucę Ci zadanka z jakiegoś działu. tu masz kilka: 1.oblicz wartość drugiej prędkości kosmicznej na Księżycu pamiętając,że jego promień Rk=1740
 1 
km, a przyśpieszenie grawitacyjne na powierzchni księżyca gk=

g
 6 
2. W chwili gdy rakieta znajdowała się poza atmosferą Ziemi wyłączono silniki . Co wskaże umieszczona w rakiecie waga sprężynowa, na której położono ciało o masie m=10kg. 3.Przenosząc ciało o masie m=10 z punktu A o potencjale równym Va=−10J/kg do punktu B wykonaliśmy pracę W=40 J. Oblicz potencjał pola grawitacyjnego w punkcie B pola. To są dość proste zadania , sorry ale nic prostszego z tego nie ma. Powinieneś przeczytać i dobrze zapoznać się z treścią podręcznika i teorią żeby rozumieć o czym mowa,niżeli spisać same wzory i próbować robić zadania, no i mieć opanowane dobrze poprzednie działy emotka. Jak nie kup sobie z wyd. zamkoru podręcznik "wymieram fizykę"
12 wrz 18:19
tn: dzięki za zadania, wnet się nimi zajmę − jak będę miał to na lekcji − myślę, że już pojutrze spróbuję z nimi powalczyć, ale rzeczywiście że najpierw muszę zapoznać się z teorią. Ciężka droga przede mną.
12 wrz 21:44
WW10: powodzenia i polecam podręcznik zamkoru ,bez dobrego podręcznika nic nie zdziałasz a na lekcji nie nauczysz się wystarczająco dużo teorii bo za mało jest czasu aby nauczyciel ogarnął z wszystkim. To powinno wyglądać tak że czytasz duuużo SAM aż zrozumiesz temat o którym mowa. zapamiętasz definicje ,niektóre bardzo podobne ,możesz odnieść wrażenie że to znaczy to samo potocznie, ale w fizyce będą mieć różne znaczenia więc warto je znać, żeby się nie pogubić, no i systematycznie się ucz i przypominaj bo od pewnego momentu nie da rady bez znajomości działów poprzednich. Teorie masz w podręczniku a wzory sobie na kartce wypisz po nauce teorii( ma to być wyciąg głównych wzorów bez ich przekształceń) i powinno być okej emotka
12 wrz 22:06
tn: ok, dzięki za rady − trudna ta fizyka emotka wnet zajmę się tymi zadaniami, jak nie dam rady to napiszę emotka
12 wrz 22:08
WW10: rozumiem Ciebie bo mam tak samo, ale wyciągnąłem wnioski z błędów które robiłem w gimnazjum emotka
12 wrz 22:24
tn: w której jestes klasie / na jakim profilu ?
12 wrz 22:29
AC: Ty tn jesteś w liceum? Nauczyciel na lekcji nie wykłada żadnej teorii?
12 wrz 22:32
WW10: ostatnia maturalna ale nadrabiam zaległości których sporo emotka zwykłe technikum douczam się sam bo nie chcę pracować w zawodzie w którym obecnie jestem, pewnie maturka z matmy na roz. bo czasu dużo to z tysiąc zadań zrobie ( wychodzi 5−6 dziennie do końca kwietnia ) i podstawa fiza. 500 zadań z zbiorów chyla. Ważne tylko żeby robić je dzień w dzień.
12 wrz 22:35
WW10: to i tak mu nic nie da że nauczyciel wyłoży teorie więc nie kieruj go w tą stronę, to za mało bo fizyki jest 1−2 lekcje w tyg a materiału multum jakieś 1000 stron teorii i z kilkaset zadań przed nim.Ale nie poddawaj się to chyba najważniejsze
12 wrz 22:37