algebra
Licealistka: Basen napełniany jest pierwszą rurą ciągu 5 godzin, a opróżniany drugą w ciągu 4 godzin. Po
jakim czasie pełny basen zostanie opróżniony przy obu przepływach otwartych?
11 wrz 10:12
Error_Demon: W ciagu czterech godzin splywa cala woda ale jednoczesnie w piec basen znow sie napelnia. Wezmy
za przyklad mikro basen o pojemnosci 5l w ciagu 1h wplywa do niego 1l wody i odplywa 1,25l
wody oznacza to ze w ciagu 1h ubywa 0,25l wody wiec 5:0,25=20. Basen oprozni sie w 20h.
Przepraszam ze z bledami ort. i bez obliczen tylko na przykladzie ale pisze z telefonu.
11 wrz 11:29
Error_Demon: W ciagu czterech godzin splywa cala woda ale jednoczesnie w piec basen znow sie napelnia. Wezmy
za przyklad mikro basen o pojemnosci 5l w ciagu 1h wplywa do niego 1l wody i odplywa 1,25l
wody oznacza to ze w ciagu 1h ubywa 0,25l wody wiec 5:0,25=20. Basen oprozni sie w 20h.
Przepraszam ze z bledami ort. i bez obliczen tylko na przykladzie ale pisze z telefonu.
11 wrz 11:29
Jack:
no to z rachunkami:
t=20 [h]
11 wrz 11:51