matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Rafał :
przekatne rownolegloboku przecinaja sie pod katem 60stopni,a ich dlugosci wynosza 2 i 6. znajdz dlugosci boku rownolegloboku
11 wrz 10:11
dero2005:
d
1
= 6 d
2
= 2 φ = 60
o
tw cosinusów b
2
= (
d
1
2
)
2
+ (
d
2
2
)
2
− 2*
d
1
2
*
d
2
2
*cos 60
o
b
2
= 3
2
+1
2
−2*3*1*
1
2
= 7 b =
√
7
a
2
= 3
2
+1
2
−2*3*1*−
1
2
= 13 a =
√
13
11 wrz 12:00