f.kwadratowa
zakłopotany: 1. Udowodnij, że równanie a2x2−2ax+a2+1=0 nie ma pierwiastków rzeczywistych
2.Wykaż, że równania:
a) 4x2−4(a−2)x+3−2a=0
b) a2(x2−2)−2(2x+1)=0
mają pierwiastki rzeczywiste dla dowolnej liczby rzeczywistej a.
3. Udowodnij, że równianie (a−x)(b−x)−4=0a ma pierwiastki rzeczywiste dla dowolnych liczb
rzeczywistych a i b.
4.Rozwiąż równania z niewiadomą x:
a) x2−2ax+a2−b2=0
b)abx2−(a+b)x+1=0
c)(x−2m)3−(x+m)3+27m3=0
d) mx2−3x+m=0
Z góry dzięki za pomoc!
11 wrz 08:53
zakłopotany:
No! Czekam na gotowca.
11 wrz 10:11
ICSP: To czekaj.
11 wrz 10:57
sushi_ gg6397228:
wrzuć monete
11 wrz 10:58