Zadanie
pp: Marzena kupiła notes 60 kartek,32 k i 16 k-owe.notesów najcienszy jest o 5 wiecej niż 32
kat.. ,a najgrubszych -tyle ile 16 kartkowych i 32 kartkowych razem.wszystkie notesy
zawieraja lacznie 1220kartek .ile notesów kazdego rodzaju zakupiła Marzena

ułóż równanie i rozwiaż
z góry dzieki
6 mar 20:03
tim: Rozwiązuję.
6 mar 20:13
Zbyszek: x-liczba notesów 16k (najcieńszych)
(x-5) - liczba notesów 32k
x+(x-5)=2x-5 -liczba 60k
16x+(x-5)*32+(2x-5)*60=1220
16x+32x-160+120x-300=1220
168x=1680
x=10
Jest 10 notesów 16k, 5 notesów 32k i 15 notesów 60k.
6 mar 20:13
Zbyszek: Sorki tim. Zapomniałem napisać, że rozwiązuję.
6 mar 20:14
tim: najcieńsze = 16 kartkowe (o 5 więcej niż 32 kartkowych) = x + 5
32 kartkowe = x
60 kartkowe = (suma 16 i 32) = x + x + 5
Liczbę zeszytów iloś-kartkowych musimy pomnożyć przez ilość kartek, a więc:
16 kartkowe razem mają = 16(x+5) kartek
32 kartkowe mają = 32x kartek
60 kartkowe mają = 60(2x + 5) kartek
Suma wszystkich kartek ma wyjść 1220, a więc
16(x+5) + 32x + 60(2x + 5) = 1220 Obliczamy.
16x + 80 + 32x + 120x + 300 = 1220
168x = 840
x = 5
16 kartkowe = x + 5 = 10
32 kartkowe = x = 5
60 kartkowe = (suma 16 i 32) = x + x + 5 = 15
Sprawdzenie: 10 * 16 + 5 * 32 + 60 * 15 = 1220
Odp: Marzen kupiła 10 zeszytów 16-kartkowych, 5 zeszytów 32-kartkowych i 15 zeszytów
60-kartkowych.
6 mar 20:17
tim: Nic nie szkodzi. Ma dwa ^^
6 mar 20:17
PiotruśMM: Na przedstawieie przyszło d dorosłych i m dzieci, razem 123 osoby. Kiedy przed końcem wyszedł 1
tata z 2 dzieci 4−letnich, okazało się, zę dzeci jest 3 razy wi ęcej niz dorosłych. Zapisz
odpoiwedni układ równańi oblicxz, ilu dorosłych, a ile dzieci przyszło do teartu

12 paź 22:23